De dierenarts vertelt

Elsje wil op stap

Het is inmiddels april en dat is wat mij betreft de mooiste tijd van het jaar. Vooral omdat de lente nu echt is losgebarsten en alle mooie maanden nog voor ons liggen. En natuurlijk vanwege mijn favoriete feestdag: Koningsdag. Al zeg ik nog meestal Koninginnedag, want dat zit nu eenmaal in mijn systeem.

De katten willen dolgraag weer naar buiten. Zelf merk ik dat aan onze eigen poes Els(je), die konstant loert op een mogelijkheid om naar buiten te gaan. Elsje, een jonge kruising Maine Coon, heeft echter huisarrest. En dus bekijkt ze enigszins gefrustreerd van achter het raam de taferelen in de tuin. Daar zijn het vooral de hondsbrutale halsbandparkieten die de dienst uitmaken. Over dienst gesproken…

Dat het niet altijd een feest is naar buiten te mogen bleek tijdens mijn vorige avonddienst. Een poes was ineens heel erg sloom en had rode slijmvliezen van met name de ogen na buiten te zijn geweest. De tegels van de achtertuin waren behandeld met een groene aanslag verwijderaar en poeslief had daar over heen gelopen. En, zoals het een kat betaamt, vervolgens de pootjes enthousiast schoongelikt. Gelukkig liep het goed af en was na een behandeling met onder andere infuus en corticosteroiden het vergiftigingsgevaar geweken.

Een ander gevaar voor katten die veel buiten komen is longworm. Katten infecteren zich door kleine slakken op te eten. Dat kan rechtstreeks door het eten van gras waar de slakjes op zitten, maar ook door het eten van vogels of muizen die slakken in hun maag hebben. Longworm kan zo een oorzaak zijn van bronchitis bij de kat. Dit is te voorkomen door regelmatig (4 x per jaar) te ontwormen met een goed ontwormingsmiddel van uw dierenarts.

Uiteraard behandelen we Elsje regelmatig tegen vlooien en wormen en ook gebruiken wij geen goede aanslagverwijderaar in de tuin. Dus dat is allemaal niet de reden van Elsjes huisarrest. We willen haar totdat ze gesteriliseerd is niet op de poezenpil zetten in verband met het dan verhoogde risico op melkkliergezwellen. Dus zal ze de ontluikende natuur nog even van achter het raam moeten bekijken. Wat een dierenbeulen, die dierenartsen…

Contact

Dierenkliniek Zuiderpark
Terletstraat 9 en 11
2573 EV Den Haag
tel. (070) 34 56 113

Spoedgeval buiten openingsuren:
070 - 20 60 900