De dierenarts vertelt

Een weekenddienst

Ter lering ende vermaak luidt de uitdrukking maar bij de volgende gevallen uit onze afgelopen weekenddienst is ‘ter vermaak’ niet echt van toepassing...

Zo werd ik afgelopen nacht uit mijn bed gebeld voor een poes van 4 jaar oud die aan het gorgelen en kokhalzen was alsof er iets in de keel zat. De eigenaresse maakte zich toch wel zorgen en kon er wat mij betreft meteen aan komen. Helaas kwam het niet goed. Onderweg naar de praktijk is de poes uitgestapt ondanks een reanimatie poging tegen beter weten in. Zeer frustrerend voor eigenaar en dierenarts, een ogenschijnlijk kerngezond dier in de bloei van haar leven dat van het ene moment op het andere weg is zonder dat iemand er maar iets aan kan doen. Hoogstwaarschijnlijk is acuut hartfalen de doodsoorzaak.

Verder zijn we de afgelopen dagen wederom druk in de weer geweest met een kat met permethrin-vergiftiging door verkeerd gebruik van een middel tegen teken en vlooien. Het kan toeval zijn, maar de laatste tijd zien we het relatief vaak. Meestal gaat het om middelen bedoeld voor gebruik bij de hond die toch bij katten zijn gebruikt. Of in een enkel geval ontstaat de vergiftiging door het likken door de poezelige huisgenoot van de hond die net een behandeling heeft ondergaan. In ieder geval gaat het bij katten snel fout: spiertrillingen, excitatie, ataxie, braken en epileptiforme aanvallen zijn mogelijke symptomen en niet zelden overlijden katten aan de gevolgen. Gelukkig liep het dit keer goed af. De behandeling bestaat uit een intraveneus infuus (het gif ‘uitspoelen’), sedatie (de kat slapend houden) al dan niet met valium (om de krampen te onderdrukken) en het van het lichaam wassen van de permethrin.

Het goed gebruiken van vlooiendruppels heeft voor mij wel de absolute voorkeur boven bijv. het dragen van een vlooienband. Niet alleen door het relatief beperkte werking van de vlooienband, maar zeker ook door het gevaar van het er aan blijven hangen. Dit gevaar is nog groter bij het dragen van leren of elastieken bandjes met eventueel een naamkoker of belletje er aan. Anno 2011 mag je toch verwachten dat iedere kat die buiten komt gechipped is. Jammer genoeg blijkt dit verre van de waarheid.

Een belletje vind ik eerlijk gezegd ook niet nodig. Wat betreft het vangen van vogeltjes bereik je volgens mij meer door je kat enkele dagen binnen te houden als je ziet dat jonge vogeltjes hun eerste vliegpogingen doen. En het vangen van muizen en zelfs ratten is nuttig te noemen. Al dacht mijn moeder daar anders over toen haar kat onlangs een afgekloven rat bij haar in bed deponeerde. Gelukkig, toch nog een beetje vermaak op het eind...

Contact

Dierenkliniek Zuiderpark
Terletstraat 9 en 11
2573 EV Den Haag
tel. (070) 34 56 113

Spoedgeval buiten openingsuren:
070 - 20 60 900