De dierenarts vertelt

Wormen en andere relatieproblemen

Soms, nou ja eigenlijk best vaak, komen er mensen met hun dier op het spreekuur waarbij de oorzaak van het probleem niet bij het dier ligt, maar bij de eigenaar.

 

Zo kwam er afgelopen week een mevrouw met de poes langs en de poes moest onderzocht worden op lintwormen. Ik informeerde of we dan niet beter gewoon een ontwormingstablet konden geven, maar dat hoefde niet.  De poes werd keurig regelmatig ontwormd, maar het ging haar om hard bewijs dat de poes geen lintworm had…

 

Het zat zo: de dochter van haar vriend had een lintwormbesmetting opgelopen en volgens de ex van haar vriend, de moeder van het besmette meisje, was de poes van ‘die nieuwe vriendin’ de besmettingsbron. Bent u daar nog? U begrijpt het, de poes van de nieuwe vriendin was het middelpunt van perikelen in de relationele sfeer…

 

Lintwormbesmettingen bij de mens ontstaan meestal door het eten van rauwe of ongare vis of (rund-/varkens-)vlees. Ook kunnen we een besmetting oplopen door de omgang met een besmette hond. Een vossenlintwormbesmetting kunnen we oplopen door het eten van iets wat met vossenontlasting besmet is zoals ongewassen bosbessen. Besmetting via de kat kan alleen als de kat een besmet knaagdier heeft opgegeten en die kans is bijzonder klein te noemen.

 

Uit het verhaal kwam ook nog naar voren dat het besmette meisje met haar moeder enige tijd in Roemenie had verbleven, een land dat niet bekend staat om zijn optimale hygienische voorzieningen. Juist daar had het meisje, een enorme dierenvriend, heel veel honden geaaid. Mijn vermoeden was dat ze daar de besmetting heeft opgelopen en niet bij de poes van de nieuwe vriendin van haar vader.

 

Om de familieperikelen niet uit de hand te laten lopen heb ik de nodige informatie van het RIVM (www.rivm.nl)en de gezondheidsgegevens van de kat op papier meegegeven. Ook heb ik mevrouw op het hart gedrukt niet te veel nadruk te leggen op de vermoedelijke besmettingsoorzaak en alleen duidelijk te maken dat haar poes niet de besmettingsbron is.

 

Moraal van het verhaal is dat ontwormen van je huisdier niet alleen goed is voor de gezondheid van het dier, maar zeker ook kan helpen in het vrij pleiten van je huisdier als bron van een zoonose (door een dier overgebrachte ziekte bij de mens)!

 

 

Contact

Dierenkliniek Zuiderpark
Terletstraat 9 en 11
2573 EV Den Haag
tel. (070) 34 56 113

Spoedgeval buiten openingsuren:
070 - 20 60 900