De dierenarts vertelt

December 2015

De cliches van de decembermaand zijn bekend: huiselijke gezelligheid, terugblikken naar het voorbije jaar en vooruit kijken. Laat ik dat op deze plaats ook maar eens doen. Ik neem u daarom mee op reis naar de bijzonderste huisbezoeken van afgelopen jaar.

Op huisbezoek gaan vind ik een van de leukste aspecten van mijn vak. Het geeft, nog meer dan in de spreekkamer, een aardige inkijk hoe mens en dier met elkaar leven. Bijna altijd ontroert me dat, maakt het me aan het lachen of doet het me mijn wenkbrauwen weer eens optrekken. En soms gebeurt alle 3, zoals de keer dat ik een bejaarde dame in een aanleunwoning bezocht…

Mevrouw was ten einde raad, want ze kreeg de tabletten er bij de kat met geen mogelijkheid in. Voor mij een kleine moeite bij haar langs te gaan om een injectie te geven. Poeslief had echter door dat het foute boel is en rende steeds heen en weer. De eigenaresse liet zich niet kennen en haalde er wat krasse knarren bij. Dus even later piepende banden in de aanleunwoning, want 2 oudjes met loopkarren, 1 met een zuurstoffles en ondergetekende op kattenjacht. Uiteindelijk gelukt waarop ik liet vallen dat een bezoekje aan de sportschool niet meer nodig was. Met een grote grijns reed ik terug naar de praktijk.

Andere huisbezoeken waar ik met plezier op terugkijk, waren die bij de Tibetaan Xavier. Zijn astmatische bronchitis en trouwe behandeling met o.a. puffers vereiste een regelmatige controle. Omdat de enorme stress die een praktijkbezoek opleverde niet bepaald hielp bij het verlichten van zijn aandoening, ging ik bij hem langs. Het fijne voor mij was dat de eigenaresse behalve voor Xavier ook heel goed voor mij zorgde. Mijn collega’s vroegen zich zelfs af of ik nu voor Xavier op huisbezoek ging of voor de overheerlijke appeltaart.

Helaas hebben we Xavier dit jaar moeten laten inslapen. Een trotse krijger is niet meer... En dus ook geen appeltaart meer. Maar gezien mijn voornemen om mee te doen aan de City-Pier-Cityloop, is dat misschien maar beter ook. Ik wens u en uw dieren een gezond en actief 2016 toe!

Contact

Dierenkliniek Zuiderpark
Terletstraat 9 en 11
2573 EV Den Haag
tel. (070) 34 56 113

Spoedgeval buiten openingsuren:
070 - 20 60 900